Koronavirus og karantene
Endelig går det fremover. Vi kan begynne å leve mer normalt igjen. Samfunnet åpner mer og mer opp.
Familiene må stå sammen og passe ekstra godt på hverandre likevel. Det er fortsatt sykdom og vi kan ringe de som er syke, eldre eller alene og støtte dem på de måter vi kan. Det er viktig at vi holder kontakt for oss selv også. Vi mennesker er skapt for å være i kontakt med andre så det å bli frarøvet denne kontakten kan være vanskelig for mange. Nå finnes det Messenger, Skype, WhatsApp og mange andre videomuligheter. Hvis dere har mulighet, kom dere ut i skog, mark, fjell eller ved vann. Mediter eller hør på musikk du liker. Dette kan ha en beroligende effekt og ha positiv innvirking på deg. Når det gjelder barna er ekstra viktig at vi følger opp med at de får vært i fysisk aktivitet. Det er ikke sikkert det er så lett hvis du skal jobbe med hjemmekontor, skole eller andre ting du har gjort som du fortsatt må gjøre. Selv jobber jeg på kveld og ettermiddagen. Jeg jobber dag en eller to dager i uka ettersom hvordan vi planlegger det her hjemme. Det er viktig at vi setter forventningene litt ned til hvor mye vi faktisk kan få gjort. Ikke alle har mulighet til få gjort så mye og det er også viktig å passe på oss selv oppi dette. Derfor kan det være viktig med en plan for å strukturere uken og hverdagen. Dette kan gjøre forventningene mer realistiske og presset mindre for deg, din familie og andre plikter. Når du har laget planen og ser hva som er mulig, snakk med dine kolleger, din arbeidsgiver, lærer eller andre du har oppdragsansvar for.
Ikke alle bor sammen med noen og mange trives også alene. Livet kan nå berikes med det som en kanskje ikke hadde så mye tid til før? Vi lever i 2020 og det er så mye vi kan gjøre. Hva med å gjøre hverdagen kreativ? Hva med å lese en god, høre lydbok eller kanskje skrive en bok? Male stua, om-møblere, lage fotoalbum eller rydde boden? Eller ta et online kurs og lære noe du alltid har hatt lyst til å lære? Rutiner er også viktig. Ta den dusjen, spis den frokosten og gå den turen, sykle eller jogge. Det er også flere treningsenter som tilbyr onlinetrening. Selv om livet blir annerledes, er disse rutinene utrolig viktig for at vi skal holde vår psykiske helse sunn. Mat og søvn er også viktig. Spis sundt så godt det tar seg gjøre. Bær kan fryses. Hva med å utforske litt med smoothie og noe annet godt? Hvis vi er kreative er det mange ting vi kan fylle tiden med når det gjelder matlaging. Sett opp en liste med 10 punkter og se hva som tar seg gjøre. Nå er tiden inne for å utforske og være ekstra kreativ i hverdagen.
Uansett hvilke situasjon du er i så kan det være bekymringer, frykt, stress og mange andre følelser og tanker som preger deg. Du er ikke alene. Hvis vi er aktive på dagtid, kan disse tankerne og følelsene dukke opp på kvelden når du skal slappe av. Dette kan skape indre uro og påvirke nattesøvnen.
Hvis du har det slik, så råder jeg deg til å snakke med en terapeut eller psykolog. Da kan du få hjelp til å sortere disse tankene eller kjenne igjen dine følelser som dukker opp. Det er så viktig å snakke om det som er vanskelig og føles håpløst og terapi føles lettere etterpå og utsikten kan kanskje se klarere ut.
Mine råd til familiene er:
Gi hverandre en lang klem, send en ekstra melding, gi ros og anerkjenn det som blir gjort mer enn før. Er dere begge irriterte, hva med å overraske den andre med å inngå fred først selv om det kanskje pleier å være omvendt? Innrøm feil og si unnskyld. Si hva du har behov for, gi hverandre alenetid og avlast hverandre. Dette blir ekstra viktig om dere går tett oppi hverandre. Sett opp denne planen for dagene som kommer. Lag gjerne også en økonomiplan og se om dere kan kutte noen kostnader slik at dere kan sette av litt penger i tiden som kommer. Har dere barn, ta barna gjerne med i planleggingen. Samarbeid om husarbeid og matlagingen for å skape en familietid dere ellers ikke kunne hatt. Det er så mye fint dere kan finne på sammen med barna og jeg er sikker på dere allerede er i full gang.
Hvis det blir for vanskelig
Nå er det jo slik at alle familier eller parforhold har det ikke så godt. Det kan være forskjellige utfordringer som kan gjøre hverdagen enda vanskeligere nå. Hvis du har det slik så råder jeg deg til å søke hjelp enten hos meg eller hos noen andre. Det kan bli lettere selv om det ikke føles slik akkurat nå. Jeg har taushetsplikt og det du forteller meg er mellom oss.
Sex
I en litt annerledes hverdag, så kan intimitet bli satt litt i bakerste rekke. Dette er helt normalt. Hva hvis prioriteringen skulle vært å være bare nær hverandre? Hvis dere ikke har hatt sex på en stund, kan dere prøve litt positivt vorspiel. Dvs å ta den oppvasken når det ikke er din tur, avlast når du egentlig ikke orker, si at din partner er nydelig eller kjekk når en ser trøtt og sliten ut. Still åpne spørsmål når din partner åpner for sin frustrasjon. Vis at du er der og ønsker å lytte. Vær empatiske så godt det tar seg gjøre for hverandre. Alle disse småtingene i hverdagen kan bidra til at det kan bli mer nærhet og ømhet dere imellom.Og det viktigste av alt. Vær forberedt på -og aksepter at det vil bli utløp for mer følelser enn før. ❤Støtt hverandre, det er greit å føle. Nå er vi i en tid vi trenger mer forståelse og kjærlighet.
Jeg er her for dere og det er også resten av terapeut Norge. Send meg gjerne en melding på info@kjaerlighetsterapeuten.com eller her https://www.kjaerlighetsterapeuten.com/kontakt-meg
Omtanke og støtte fra Kjærlighetsterapeuten
Vennligst respekter copyright - Camilla J. J. Sørensen ©
#støtthverandre #familieførstehjelp #krise #corona #korona #permittert #permisjon #grunder #småbarnsliv #kjærlighetsterapeuten #oslocorona #coronavirus #haugesundsavis #intervju #parterapi #småbarnsfamilie #hjemmekarentene #angst #depresjon #følelser #frykt #onlinehjelp #hjelpderduer #onlineterapi #spøromhjelp #oslo #norgeterapi
- Camilla J. Sørensen ©
Comments